Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Παγκόσμια ημέρα Φάρων 2020

Το Διεθνές Σαββατοκύριακο Lighthouse Lightship, ILLW, δημιουργήθηκε το 1998 από το Σκωτσέζικο Northern Lights Award και στηρίζεται από το Ayr Amateur Radio Group.Το ILLW πραγματοποιείται συνήθως το 3ο πλήρες Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους και προσελκύει περισσότερες από 500 ραδιοεκπομπές από φάρους που βρίσκονται σε περισσότερες από 40 χώρες και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διεθνή ραδιοερασιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς.


Πριν από μερικά χρόνια, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κήρυξε την 7η Αυγούστου ως την Εθνική Ημέρα των Φάρων και κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας τον Αύγουστο οι ραδιοερασιτέχνες στην Αμερική έστησαν φορητούς σταθμούς σε φάρους και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Αυτή η εκδήλωση είναι γνωστή ως Εβδομάδα Εθνικού Φάρου των ΗΠΑ.

Εμείς τα μέλη του ΣΥΡΑΛ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την Κυριακή 23/8/2020 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Φάρων σχεδιάζαμε το 3ο πλήρες Σαββατοκύριακο του Αυγούστου την ενεργοποίηση του φάρου Κόρακα όμως λόγω του κορωνοϊού και των σχετικών υγειονομικών διατάξεων  αποφασίσαμε να εκπέμψουμε από τον φάρο Φυκιότρυπας πόλης Μυτιλήνης Νήσου Λέσβου που είναι καταχωρημένος από την ARLHS στους παγκόσμιους πίνακες με το διακριτικό GRE-066 και την ILLW με τον κωδικό GR0004.

Βασικοί χείριστες του σταθμού ασυρμάτου SZ8LES ήταν ο Θεόφιλος SY8CKP (ξεκινάει φέτος τις πανεπιστημιακες σπουδές του) και ο Ταξιάρχης sv8jnm/junior.

Φέτος,το 2020, στείλαμε το στίγμα της Λέσβου και του Φάρου στα 20 μέτρα σε εκατοντάδες ραδιοερασιτεχνες κυρίως ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών όμως δεν βοήθησε η διάδοση στα 40 μέτρα για ανταλλαγή ακουστικοτητας με Ελληνικούς σταθμούς αν και έγινε αντιληπτό ότι πάρα πολλοί προσπάθησαν με έναν τυχερό τον Ιωάννη από την Κέρκυρα και βέβαια ευχαριστούμε για την παρουσία του στην δραστηριοτητα τον συνάδελφο Ραδιοερασιτεχνη Δημήτριο SV3GKX της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνων Δυτικής Πελοποννήσου.