Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Μνημεία της Λέσβου στον Αέρα.(Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μυτιλήνης)

Η πόλη της Μυτιλήνης στη ρωμαϊκή εποχή συγκαταλέγεται από τους αρχαίους συγγραφείς μεταξύ των ωραιότερων πόλεων του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας, μαζί με τη Ρόδο και την Έφεσο. Την κάλυψη των αυξημένων υδρευτικών αναγκών της πόλης εξυπηρέτησε το ρωμαϊκό υδραγωγείο, ένα μεγάλο τεχνικό έργο που μετέφερε το νερό των πηγών του ορεινού όγκου του Ολύμπου στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου ήταν χτισμένη η πόλη της Μυτιλήνης.
Η υδατογέφυρα στη Μόρια, έχει μήκος 170 μ. (στο ύψος του υδαταγωγού) και μέγιστο σωζόμενο ύψος 24,46 μ. στο κέντρο της κοιλάδας. Αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα του ρωμαϊκού υδραγωγείου και ίσως το κορυφαίο μνημείο της λεσβιακής υπαίθρου. Αποτελείται από 17 τοξωτά ανοίγματα και 3 επάλληλες σειρές τόξων στο κεντρικό τμήμα, τα οποία δημιουργούνται με τη βοήθεια 16 πεσσών.
Η υδατογέφυρα της Μόριας κατατάσσεται αναμφισβήτητα στις ομορφότερες υδατογέφυρες του αρχαίου κόσμου εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού της σχεδιασμού, που τη μετέτρεψε από ένα χρηστικό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας σε ένα έργο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.
Εμείς τα μέλη του ΣΥΡΑΛ στα πλαίσια προβολής του νησιού μας μέσω του ραδιοερασιτεχνισμου σκεφτήκαμε πριν από χρόνια μέσα από δράσεις να προβάλλουμε τα όμορφα και ιστορικά μνημεία του τόπου μας και ήδη το έχουμε κάνει (και θα το επαναλαμβανουμε) από το κάστρο Μυτιλήνης, το κάστρο Μολύβου και το κάστρο Σιγρίου.
Έτσι την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020 για πρώτη φορά εκατονταδες Ελληνες και ξένοι ραδιοερασιτεχνες μάθανε μέσω των βραχέων κυμάτων (HF) και ραδιοερασιτεχνικων δημοσιεύσεων ότι στην Μόρια της Λέσβου υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα τεχνικά έργα για το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, το ιστορικό πλαίσιο η σύγχρονη έρευνα το χρονολογεί τουλάχιστον στο β΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ.