Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Λειτουργία Ραδιοερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου


1. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτου λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, τις λοιπές σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τον Διεθνή  Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για ερασιτεχνικούς σκοπούς και για την εξυπηρέτηση έκτακτων κοινωνικών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 17.

2. Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός χρησιμοποιείται:

     2.1. Από τον κάτοχο του σταθμού ή τον υπεύθυνο λειτουργίας του σταθμού.

     2.2. Από κάθε άλλο αδειούχο ραδιοερασιτέχνη (Έλληνα ή αλλοδαπό) κάτω από την άμεση επίβλεψη του κατόχου του ραδιοσταθμού ή του υπευθύνου λειτουργίας.

    2.3. Σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την ευθύνη του, την επίβλεψή του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά της ώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης με την χρησιμοποίηση του διακριτικού του σταθμού ακολουθούμενο από την κατάληξη /Τ (training).

3. Η λειτουργία του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού από άλλο πρόσωπο, καταχωρείται από τον ερασιτέχνη αυθημερόν στο ημερολόγιο του σταθμού και για όλες τις  εκπομπές που πραγματοποιούνται από το πρόσωπο αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές ο ερασιτέχνης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ακριβής συμμόρφωση προς τον παρόντα Κανονισμό.

4. Απαγορεύεται η συνεγκατάσταση στον ίδιο χώρο αδειοδοτημένου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού με μη νόμιμο ή μη αδειοδοτημένο σταθμό άλλης υπηρεσίας ραδιοεπικοινωνιών.

5. Ο αδειούχος ερασιτέχνης απαγορεύεται να χρησιμοποιεί την ραδιοερασιτεχνική του ιδιότητα με σκοπό την παραπλάνηση των αρχών για την κάλυψη μη νόμιμων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με ραδιοεπικοινωνίες.

6. Η ανταπόκριση μεταξύ των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα.
    Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.
    Ωστόσο, για την υποστήριξη της ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας επιτρέπεται η χρησιμοποίηση γνωστών και αναγνωρισμένων διεθνώς τεχνολογιών−κωδικοποιήσεων−διαμορφώσεων−πρωτοκόλλων (νέες ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές μετάδοσης φωνής ή/και δεδομένων όπως ενδεικτικά D−STAR, DMR κλπ) καθώς και η χρήση μέσων επικοινωνίας αναγνωρισμένων διεθνώς που σχετίζονται με το διαδίκτυο ή άλλες διασυνδεδεμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

‎7. Απαγορεύεται η χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, για εμπορικούς σκοπούς και διαφημίσεις.
8. Οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί εκπέμπουν κατά την έναρξη και λήξη της εκπομπής τους το διακριτικό σήμα κλήσης τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους, εκπέμπουν κατά χρονικά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των δέκα (10) πρώτων λεπτών, το διακριτικό σήμα κλήσης τους.
9. Για την εκφορά των διακριτικών κλήσης, συντμήσεων ή φωνητικών λέξεων, συνιστάται η χρήση του ενιαίου φωνητικού αλφαβήτου (Ελληνικού ή Διεθνούς).
10. Όταν ο ερασιτέχνης αντιλαμβάνεται την λειτουργία παράνομου σταθμού ή οποιαδήποτε αντικανονική εκπομπή εντός των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων καλεί τον παράνομο σταθμό να παύσει να εκπέμπει και ενημερώνει σχετικά την ΕΕΤΤ που είναι επιφορτι σμένη με τον έλεγχο και την επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
11. Ο αδειούχος ερασιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί τις διεθνείς τεχνολογικές και ρυθμιστικές εξελίξεις που αφορούν την άσκηση των ραδιοερασιτεχνικών επικοι νωνιών και να συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του ισχύοντα Διεθνή Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών.
12. Απαγορεύεται η εκπομπή εκτός των ζωνών ραδιο− συχνοτήτων που προβλέπονται για τους ραδιοερασιτέχνες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια ζωής ή την ασφάλεια πλοίου ή αεροσκάφους οι ραδιοερασιτέχνες επιτρέπεται να επικοινωνούν με σταθμούς άλλων υπηρεσιών. Η λειτουργία ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων επιτρέπεται με την επιφύλαξη της παραγράφου 15.
13. Απαγορεύεται από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η μετάδοση μουσικής, η χρήση αυτών για μετάδοση ή αναμετάδοση φωνητικών προγραμμάτων με αμοιβή ή χωρίς ή άλλων εκπομπών εκτός από αυτές που καθορίζονται στην παρούσα.
14. Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση δι− ακριτικών κλήσεως άλλων ραδιοερασιτεχνών, ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως (ψευδών η ανεξακρίβωτων) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντί κεινται στη δημόσια τάξη και προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.
15. Απαγορεύεται ο ραδιοερασιτέχνης να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του με σκοπό την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
16. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων ραδιοερασιτεχνικών σταθμών και ραδιοσταθμών οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.
17. Ο ραδιοερασιτέχνης υποχρεούται να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας του σταθμού βάσης (ηλεκτρονικό ή σε έντυπη μορφή) στο οποίο αναγράφονται:
       17.1. Η ημερομηνία, η ώρα και ο χρόνος διάρκειας κάθε ανταπόκρισης.
       17.2. Το διακριτικό κλήσεως του σταθμού με τον οποίο έγινε η ανταπόκριση.
       17.3. Στοιχεία της εκπομπής (χρησιμοποιηθείσα ισχύς πομπού, συχνότητα λειτουργίας, τύπος εκπομπής κλπ).
       17.4. Ο τόπος στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο σταθμός με τον οποίο γίνεται η ανταπόκριση.‎
        17.5. Στοιχεία ποιότητας της πραγματοποιηθείσας ανταπόκρισης καθώς και κάθε άλλο στοιχείο κατά την κρίση του κατόχου του σταθμού.
18. Το ημερολόγιο του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού τηρείται και για τις περιπτώσεις ραδιοακρόασης−SWL.... Στις περιπτώσεις αυτές, ο ραδιοερασιτέχνης μπορεί επίσης να στέλνει και σχετική κάρτα επιβεβαίωσης λήψης (QSL).
19. Ο ραδιοερασιτέχνης κάτοχος του σταθμού είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αντίγραφο του ημερολογίου του (ολόκληρο ή απόσπασμα) καθώς και κάθε τεχνική πληροφορία για τη σύνθεση του σταθμού του στις αρμόδιες αρχές, εάν και εφόσον του ζητηθεί.
20. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.
21. Μόνιμη θέση του σταθμού είναι αυτή που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος ραδιοερασιτέχνης. Εάν η δηλούμενη μόνιμη θέση του σταθμού είναι διαφορετική από τη διεύθυνση μονίμου κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη, τότε η μόνιμη θέση του σταθμού θα αναγράφεται επί της αδείας στη θέση των «παρατηρήσεων», όπου εγγράφονται και οι εναλλακτικές θέσεις του σταθμού.
22. Εφόσον σταθερός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός εγκαθίσταται και χρησιμοποιείται σε προσωρινή τοποθεσία, τα γεωγραφικά στοιχεία αναγνώρισης της τοποθεσίας αυτής (π.χ. maiden head locator, αναγνωρισμένα συστήματα συντεταγμένων, τοπωνύμιο) μεταδίδονται μαζί με την αναγγελία του διακριτικού κλήσης του σταθμού.
23. Στους ραδιοερασιτέχνες κάτοχους άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», επιτρέπεται η εκπομπή σε συγκεκριμένες ζώνες συχνοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 21 ενώ η ραδιοακρόαση επιτρέπεται σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές υποζώνες.
24. Η επικοινωνία με άλλους ερασιτεχνικούς σταθμούς ξένων χωρών απαγορεύεται, εάν και εφόσον η αρμόδια υπηρεσία του ενδιαφερομένου Κράτους γνωστοποιήσει ότι αντιτίθεται σε αυτού του είδους την ασύρματη επικοινωνία. Η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΥΥΜΔ καταρτίζει σχετικό κατάλογο ξένων χωρών οι οποίες έχουν αιτηθεί τα ανωτέρω και τον γνωστοποιεί κατά πρόσφορο τρόπο.