Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του.
Για οποιαδήποτε απορία η βοήθεια χρειάζεστε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μάζι μας στο email syra.lesvou@gmail.com.

Διάδοση

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

H Ψηφιακή Διαμόρφωση SSTV (Μετάδοση Εικόνας Μέσω Ασυρμάτου))


Ένα από τα mode που χρησιμοποιούν οι ραδιοερασιτέχνες είναι και το γνωστό SSTV (slow scan TV ) .Τον τρόπο αυτόν επικοινωνίας τον κατατάσσομαι στα ψηφιακά. .
 Από την ονομασία του καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για εκπομπή εικόνας η κάποια φωτογραφία (όχι φυσικά video ) . η εικόνα εκπέμπετε επάνω σε ένα τόνο ο οποίος έχει συχνότητα 1200-2300 Hz ,την δουλειά αυτή την κάνει φυσικά ένα software και αναφέρω το MIXw αλλα και το MMSSTV τα οποία είναι και free ,υπάρχουν και άλλα free και REG εξαρτάτε τι βολεύει τον καθένα .
 Όταν λοιπόν κάνουμε εκπομπή μιας εικόνας στην οποία έχουμε πρoσθεση και ένα κείμενο το οποίο λέει *CQ DX SSTV de *SV….. η SΥ.

Όταν τελειώσει η εικόνα τότε στάματα αυτόματα η εκπομπή και εάν εχει λάβει κάποιος την εικόνα μας άπαντα και εκείνος ξεκινώντας το *qso ( qso ομομαζετε η επικοινωνια με αλλον σταθμο) .
Το qso δεν κράτα πολύ γίνετε μια ανταλλαγή report RSV άντε να στείλομε και πληροφορίες για τον εξοπλισμό μας πάντα σε κείμενα τα οποία είναι έτοιμα και τα τοποθετούμε πάνω στην εικόνα .
Όλα αυτά γίνονται μέσω του προγράμματος. Ο εξοπλισμός είναι ένα pc με το ανάλογο πρόγραμμα, ένα interface το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί και από εμάς διότι είναι πολύ απλό και αυτό συνδέει τον υπολογιστή με τον ασύρματο η ενα προγραμμα που αντικαθιστα το interface και χρησιμοποιει μονο τη καρτα ηχου του Η/Υ .Σχέδιο του interface μπορεί κάποιος να βρει στο διαδίκτυο σαν interface putt η σαν Soundcard Interfacing ,Το interface αυτό μπορεί να δουλέψει και άλλα ψηφιακά mods όπως RTTY ,PSK31 τα οποία έχουν αρκετή δραστηριότητα στα HF.
Στην μπάντα των 20m και στην συχνότητα 14.230 KHz κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται αρκετά QSO με Ευρώπη και αν είσαι και τυχερός και υπερατλαντικά.
Που γίνονται εκπομπές SSTV
80m = 3730 KHz
40m = 7033KHz
20m = 14230 KHz
15m = 21340 KHz
10m = 28680 KHz
2m = 144500 KHz
 *CQ DX στην ραδιερασιτεχνικη γλωσσα σημαινει οτι επιθυμώ επικοινωνία με κάποιον άλλον σταθμό μακρινό.
* Τα αρχικά SV-SY ανήκουν στους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες ,κάθε ραδιοχωρα έχει και το δικό της αρχικό διακριτικό το οποίο είναι διαφορετικό και μοναδικό.
* qso ονομάζομε την επικοινωνία μεταξύ 2 σταθμών.
Οι Ευρωπαϊκοί σταθμοί εκπέμπουν σε  MARTIN1 ενω οι Αμερικανικοί και Ιαπωνικοί βασικά εκπέμπουν σε   SCOTTIE1 .
 Όλα τα άλλα modes στο  SSTV πρόγραμμα δεν χρησιμοποιούνται συχνά παρα μόνο για πειραματισμούς !
Στο  SSTV το report που δίνεται είναι σε RSV φόρμα.
R = RADIO (από 1 έως 5,   5 είναι το καλύτερο)
S = SIGNAL STRENGTH (1 έως 9)
V = VIDEO (από 1 έως 5,   5 είναι το καλύτερο)Δηλαδή όταν κάνετε μια καλή λήψη εικόνας με σήματα πάνω από  9, τότε το RSV που θα δώσετε είναι 595.
(Πηγη:διαδικτυο)